hamburger login

Nieuwsbericht

19 mei 2019

Britt doet D examen

Het gebeurt niet alle dagen: een muzikant uit eigen gelederen die D examen gaat doen. Dit jaar gaat het gebeuren: Britt Smorenburg doet op 8 juni examen. Als vereniging zijn we daar best een beetje trots op en besteden we hier graag aandacht aan. Daarom op deze plaats een interview met Britt, om nou toch eens te horen waarom iemand dit nou zou willen…

Ik val met de deur in huis: waarom wil je in vredesnaam  D examen doen?

Ho stop, het is een recital D examen. Recital staat voor ‘muzikale voordracht’ Bij een normaal D examen moet er ook een scriptie geschreven worden. Ik doe alleen examen in het praktijk deel.

Ik wil mij graag muzikaal blijven ontwikkelen en ik merkte dat ik dat binnen het orkest helaas niet genoeg kan. Marieke Pul (docent) kwam een keer bij ons thuis eten en toen kwam het D examen weer ter sprake. Zij heeft mij overgehaald  om dan een recital D examen te doen. Dat leek mij een goede uitdaging!

Hoe lang duurt de voorbereiding, en hoe bereid je zoiets überhaupt voor?

We wisten eigenlijk niet goed waar we aan begonnen. Marieke heeft onderzoek gedaan naar de richtlijnen en van welk niveau de stukken moeten zijn. Op 8 september 2018 zijn we begonnen, dus we zijn al even op weg.  Tijdens mijn C examen heb ik al een muziekstuk gespeeld wat van D niveau is, dit zal ook nu weer op de lessenaar staan. In totaal speel ik zes muziekstukken. Deze worden vooraf opgestuurd naar de KNMO (overkoepelende muziekbond) ter goedkeuring. Hans Kroon, mede saxofonist, heeft voor mij een stuk (Rhapsodie) omgezet van harmonie naar fanfare. Een flinke klus, maar dat is echt goed gelukt!

En verder is het veel studeren. Ik probeer elke dag een uur te repeteren. Daarnaast repeteer ik natuurlijk ook samen met piano, het sax kwartet en met Juliana.

De muzikanten van Juliana gaan je begeleiden tijdens het examen. Is een dergelijke begeleiding verplicht?

Ja, begeleiding van een orkest is verplicht. Ik heb ervoor gekozen om ook een stuk samen met piano en sax kwartet te doen. Het wordt een heel afwisselend concert!

Hoe is het om door ‘jouw clubje’ begeleid te worden?

Echt leuk! Het had ook een ander orkest kunnen zijn natuurlijk, maar het examen is een bekroning op mijn tijd bij Juliana. Ik heb de afgelopen 12 jaar muziekles mogen krijgen van Marieke, dus het is heel leuk dat ik dit met haar mag doen.

8 juni is dan de grote dag/avond. Hoe gaat dit er uitzien?

Het lijkt op een normaal concert wat we gewend zijn bij Juliana. Alleen is het wat korter en is er geen pauze. Het is verdeeld in blokjes van twee muziekstukken. Tussendoor zal ladyspeaker Geurtje wat meer vertellen over de muziek. Aan het einde is er een drankje en zullen de twee examinatoren in overleg gaan met Marieke en een eindoordeel vormen. Hopelijk ben ik dan geslaagd!

Tot slot: is er een leven na het examen?

Ik val denk ik in een gat haha. Ik wil mij wel blijven ontwikkelen. Misschien op de sopraan saxofoon, of een ander instrument. Misschien hoorn? We gaan het zien. Maar de saxofoon hang ik niet aan de wilgen!

Meer nieuws