hamburger login

Marinierskapel der Koninklijke Marine geeft schitterend concert

Marinierskapel der Koninklijke Marine geeft schitterend concert

Ter gelegenheid van het 85 jarig bestaan van muziekvereniging Juliana heeft deze kapel een concert gegeven dat zijn weerga niet kent. Na de Johan Willem Frisokapel in 1992, de kapel van de Koninklijke Luchtmacht in 2011 en 2015, was het nu de beurt aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine die normaal onder leiding staat van dirigent majoor Arjan Tien, maar in Uddel had de Zweedse gastdirigent Per-Otto Johansson de leiding over het geheel. Al anderhalf jaar geleden werden de eerste contacten gelegd, en werd er na aanvragen, bezoek van de projectofficier Cor Knegjens aan Uddel, en via mailverkeer de goedkeuring gegeven. U zult begrijpen dat wij daar ontzettend blij mee waren, en trots dat we dit gerealiseerd hadden.

Een commissie bestaande uit een viertal Juliana leden, ging aan de slag met de voorbereiding, en besteedde naast de normale zaken die geregeld moeten worden, ook veel aandacht aan de promotie van dit concert. Via radio, regio tv, kranten en uiteraard social media ging de aankondiging het hele land door, ook via de leden zijn veel kaarten verkocht.

Dat dit effect had blijkt wel uit het feit dat ook veel mensen van buiten de regio naar Uddel gekomen waren voor dit unieke concert.

Eindelijk breekt dan de dag aan van het concert, ‘s morgens komen de mensen van het geluid- en lichtbedrijf om alles op te bouwen en te installeren, rond vier uur komen de mensen van de Marinierskapel met instrumentarium, lessenaars enz. Ook rond deze tijd komen de muzikanten binnen, en maken zich op voor de soundcheck. Even wennen aan de akoestiek die in iedere zaal verschillend is, ook voor de dirigent Per-Otto is het fijn om nog even te repeteren en hier en daar nog een paar aanwijzingen te geven.

Na een gezamenlijke maaltijd kleden de muzikanten zich om, en komen de eerste mensen al binnen. Om acht uur kondigt Geurtje van den Hoek het concert aan, en komt de dirigent op het podium. De kapel begint met het werk “Solemn Ouverture for the Twentieth Anniversary of the October Revolution”, een pittig werk om mee te beginnen, en de toon is gezet voor een prachtige muzikale avond. Als tweede stuk is gekozen voor het werk “Concertino for trombone en orkest” met als solist sergeant Frank Kramer. Wat een prachtig werk, en wat een geweldige solist hebben we gehoord, ook de begeleiding van het orkest werd subliem uitgevoerd. Het publiek was muisstil en zeer onder de indruk, en de solist ontving een oorverdovend applaus van publiek en collega muzikanten. Als derde stuk speelde men “March Opus 99”, en als laatste voor de pauze “Dionysiaques opus 62”, een mooi stuk om naar te luisteren.

In de pauze wordt de opstelling van de kapel gewijzigd, en wordt het programma voortgezet met het overbekende “Zorg dat je erbij komt”, gevolgd door de “Jackson Five Medley”. “The Shadow of your Smile” is het volgende nummer met als solist Rene Hendrickx op de altsaxofoon. “Sevillana” met in de hoofdrol de trompetsectie, is gearrangeerd door oud muzikant Nanouck Brassers, en is een lust om naar te luisteren.

Swingend vervolgd met “Swing Funk”. Hierna de “Tenorhorn Galop” met als solisten op euphonium adjudant Renato Meli, en sergeant Robbert Vos. Ook hier petje af voor de muzikanten en solisten. Het is voor ons als amateurs een genot om naar te luisteren. De Nederlandse Medley bracht de handen voor de zoveelste keer op elkaar, en wordt er volop meegezongen met “Daar in dat kleine café aan de haven”, en andere bekende Nederlandse liedjes. Als laatste nummer wordt het bekende “Oh when the Saints” gespeeld en werd er door het publiek volop meezongen en geklapt, ook in deze bewerking een solo op klarinet, trombone en trompet.

Het publiek bracht een staande ovatie aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine met hun gastdirigent Per-Otto Johanson uit Zweden.

Ons kleine land heeft veel dingen om niet alleen nationaal, maar ook internationaal trots op te zijn, wat ons betreft hoort daar ook zeker de Marinierskapel bij.

Het was een avond om niet snel te vergeten.

De nieuwe cd van de marinierskapel is te bestellen via de website www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl

( Tekst: Jan de Vries )

Klik hier voor het fotoalbum. (Foto’s gemaakt door Bartus Vos, www.uddel.info.)